William of Ockham 1287–1347 a fost un călugăr franciscan filozof care are meritul de a fi vehiculat mai des în lucrările lui aceste principii, nefiind nici pe departe cel care le-a propus, ele având în izvoarele în Grecia Antică a lui Ptolemeu și mai târziu Aristotel. Doar un coleg de breaslă l-a făcut celebru 5 secole după ce e murit atribuindu-i numele sau acestui principiu care ese o LAMĂ, adică tăie, râde, curată ce este în plus.
Principiul în sine în interpretarea mea este “Nu fă niciodată mai multe lucruri decât este neapărată nevoie pentru proiect“. Creierul uman este un aparat care este predispus la complexitate, fiziologic se consumă mai puțină energie când “pui” decât când “iei”. Cu alte cuvinte dacă încercam să gândim simplu, ne epuizăm față de o complicare continuă … Ei bine, nu trebuie să fii filozof că să observi asta în viața de zi cu zi.
Un proiect supus principiilor Simplității și înarmat cu Lama lui Occam va deveni mult mai greu de realizat, însă mult mai ușor de comunicat. Americanii, firi mai pragmatice, încearcă să cadreze prin toate regulile de “Elevator Pitch-ing” antreprenorii, ca ei să ajungă la Esență.
Cei care au citit cartea cu aventurile lui TS Spievet pot recunoaște acel moment când puștiul face lista scurtă de cele 10 lucruri care să le ia în călătorie. Sau mai este o carte superbă despre un copil autist care trăiește pur și simplu acest principiu (O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții) .