Am citit cu surprindere vestea zilei, cum ca Autovit.ro s-a vandut cu multe milioane de euro catre Naspers, si mai mult am ramas surprins de rapiditatea cu care s-a propagat vestea si cum atitudinea din piata a mers de la senzational la considerari in sfera rezonabilului.

Trec peste amanuntele mici de genul lipsei informatiilor companiei care gestioneaza situl in cadrul paginii web (obligatoriu in legislatia din Romania), peste amanunte legate de design si usability (poate asa se preteaza pentru masa larga de utilizatori), peste lipsa de comunicare si branding care asigura durabilitatea pe termen lung. Situl sta bine ca si indikator, insa chiar si daca calculez valoarea de exit la x15 (desi de un an toate fondurile de investitii au scazut in zona de Internet la x10) , acordand si o valoare de brand superioara realitatii, cu greu ajung la un 1 milion de Euro.

Revenind la fondul care a achizitionat si, privind retrospectiv la ce au facut cu Aukro in Romania, as putea sa spun ca in mare raspunsul este nimic, cu exceptia catorva greseli mici de management si pozitionare, dar care le pun pe seama dezinteresului pentru zona Balcani, in special Romania si Bulgaria, unde au vrut doar o vizibilitate redusa, nimic mai mult. Ma indoiesc ca sunt naivi, desi e posibil ca excelurile sa le joace festa.

Una peste alta, probabil ca websitul plus terenul pe care se afla targul face atat si stirea ar fi trebuit sa sune Naspers a cumparat situl fizic al Autovit. Fara .ro. Cel putin in masura in care toate cele 3 dimensiuni ale acestui business se afla intr-o zona sensibila a crizei : auto, imobiliare si internet.

Singura justificare a realitatii a unei astfel de stiri poate sta in batalia dusa din birourile Naspers vs. birourile eBay pentru suprematie, in miscari facute pe harta si o batalie surda a resurselor. Poate ma insel si brusc netul romanesc face mai mult decat merita … no way …

 Te pot anunta daca apar noi eBooks din seria eQ, rezultate ale studiului de e-commerce in România, cursuri si materiale eLearning

 

Nu îmi plac mesajele de tip SPAM și îți promit că o să păstrez în siguranță adresa ta de email. Nu uita că te poți dezabona în orice moment dorești.

Te-ai abonat cu succes !

Seria "EQ, E-business Quotient,pregatirea inteligenta in afacerile online"

Am lucrat o serie de eBooks si materiale care trateaza aspecte legate de activitatea digitala. Pentru moment este disponibila Eq1 "Continutul Digital" si vor urma Eq2 "Analiza Afacerii Digitale", Eq3 "Marketing Online", Eq4 "Magazinul Online", Eq5 "Servicii pentru online" (in faza de tehnoredactare). 

Iti multumesc ! Urmeaza sa primesti un link de unde sa descarci eBooks