Din ciclul modernizarilor Retelei Nationale de Calculatoare si a administrarii domeniilor cu .ro in coada, am mai scris, o data cu introducerea sistemului ENUM.
Iata ca iar se fac simtite schimbarile . Modificarea de DNS-uri acum se face mult mai facil, cu cod de securitate, cu tehnologie Ajax integrata si doar cu numele serverului ( nu mai sunt necesare numerele ) .
Sa nu uitam ca in toamna domeniile TLD .ro vor trece in subordinea ANRCTI si se va efectua la trecerea spre plata anuala. Care va fi politica nu stim inca pentru ca nu a fost facuta nici o comunicare publica, insa in mod sigur pe unii ii va supara. Romania este una din ultimele tari din zona care nu are plata anuala si inca propaga termenul de “pe viata”.
Stiati ca in Moldova vecina un domeniu va costa 50 USD pe an la care mai adaugati inca vreo 30 taxele pentru Swift ? ( .md )
pai nu te pune nimeni sa platesti prin transfer bancar.. poti folosi cardul frumos…
13. How do I pay for my domain name?
Upon registering your domain name you will be asked for credit card information. At that time, we will validate the credit card, and charge it for the cost of the domain name. We accept Visa, Mastercard, American Express and Discover. We also accept bank transfer.
si costa doar 49.00 nu 50.00
kthx
Ce se va intampla cu siteurile deja platite pe viata?
Si te costa si mai putin daca iei pe 2-3 ani. Ai dreptate ca s-ar PUTEA sa platesti si cu cardul. Daca esti cetatean moldovean. Insa daca esti ne-rezident trebuie sa platesti cu OP. Eu am luat si am trecut prin asta, de aia iti spun.
& more … de ce sunt asa scumpe domeniile .md ? pentru ca se vand ca painea cald la medici in USA.
@ Florin > Se schimba autoritatea sub care sta RoTLD. Adica nu mai sta sub ANRC, acum o sa fie sub ANRCTI. Ceea ce duce si la schimbarea automata a legislatiei. Care devine alte care nu se aplica retroactiv. Vor fi oferite cateva facilitati catre cei care au deja domenii cumparate. Insa trebuie ca TOTI sa treaca la noul sistem.
Domeniile TLD .ro SUNT in subordinea ANRCTI, prin noul HG de organizare al ANRCTI. Numai ca nu au angajat inca pe nimeni …
@claudiu: Dude, vrei sã spui cã nu va mai sta sub RNC ci va trece sub ANRCTI – ANRC a devenit ANRCTI încã de la sfârºitul anului trecut, printr-o OG prin care s-a creat ANRCTI, s-a desfiinþat ANRC ºi i s-a trecut personalul noii instituþii, doar pentru a nu-l pune la loc în funcþie pe fostul preºedinte al ANRC, care avea o hotãrâre judecãtoreascã definitivã în acest sens ºi Tãriceanu a dorit sã anuleze obiectul hotãrârii fãcând asta.
Apropo, faza cu “în Moldova costã 50 USD” nu înseamnã cã în România trebuie plãtit la fel sau mai mult. În Moldova au aceste preþuri pentru cã extensia este .MD ºi este promovatã ºi la cãutare pentru doctorii din þãrile anglofone, având în vedere cã MD (Medicin? Doctor) este acronimul utilizat în acestea.
@z > cum zicea si Bogdan. Exista insa nu au angajat pe nimeni … Iar discutia publica nu exista. O sa ne trezim cu o hotarare de guvern care ne anunta ca de maine altfel sta treaba. Adica obisnuitul romanesc, nimic mai mult …
Nu am zis ca ar trebui sa coste mai mult sau mai putin, fata de Moldova. Subliniam ca doar e plata anuala. Si ca a fost un baiat destept acolo care a speculat MD abrevierea.
Habeeb: intr-adevar, exista plata cu card, dar nu online. Trebuie sa-ti scanezi cardul si sa trimiti un fax la ei cu nu-stiu-ce formular completat. Mie unu’ mi se pare o prostie aberanta. Adica tu esti o autoritate (alt cuvant n-am gasit) pe internet si inca depinzi de fax-uri? Si daca eu nu am fax ce pana mea fac?
Am incredere sa ma duc intr-un loc public sa trimit o copie a cardului meu catre ei?
Si ce mai zici ca daca platesti prin banca trebuie sa le trimiti verificarea iar FACTURA FISCALA O PRIMESTI PRIN POSTA, desi, mai nou, codul fiscal romanesc considera livrarea de facturi si chitante prin e-mail ca fiind una acceptata.
O taxa rezonabila mi s-ar parea de maxim 15€/an, 10€ ca sa fie decenta.
Oh, sorry, hbb, ziceai de .md-uri 😛
Claudiu, termenul folosit oficial cred ca era “nelimitat”, iar daca intru “my account” la cei de la care cumpar eu domenii vad ceva de genul “Created:11/06/2005 Expires:11/06/2015” Adica o perioada de 10 ani garantata. Pe asta m-am bazat pana acum, daca vor sa schimbe regulile jocului sa le schimbe peste 10 ani pentru cele inregistrate deja si de pe acum pentru cele noi.
Si in China sau Japonia ro inseamna strada sau ceva similar, asta nu inseamna ca romanii trebuie sa ceara 100 de dolari pe an.
Mai adaug un link: http://www.ibb.ro/domenii/taxe-anuale-pentru-domenii-ro-partenerii-rotld-au-probleme/
Abia am descoperit ca edomenii.ro trebuie sa plateasca taxe de mentenanta in locul nostru.
Dupã mine, problema nu ar fi foarte mare dacã nu ar exista tendinþa româneascã de a scumpi orice, aiurea.
E normal ca domeniile sã nu fie „pe viaþã”, ci reînnoite periodic – asta pentru a-i putea deosebi pe cei activi, care chiar folosesc domeniul în cauzã, de ceilalþi, care au înregistrat un domeniu ºi l-au „uitat”.
Dacã însã se va aplica tendinþa româneascã de a percepe „o taxã de 90% pentru orice ” 😉 , chestia asta va fi o nouã frânã. Adicã vor plãti taxa companiile mari, pe 2000 de ani înainte, iar persoanele fizice care mai aveau câte un domeniu înregistrat, pe care îl suportau din salariu sau din venitul vreunei asociaþii familiale, vor renunþa ºi vor sta frumos în poziþie de drepþi în faþa lui alde Voiculescu.
Pace nouã,
Rãzvan