Probabil stirea cea mai importanta a zilei de ieri este renuntarea la impozitul de 3% pentru firmele incadrate la categoria microintreprinderi. Pentru cei care nu isi mai aduc aminte acest concept de ”micro” a fost inventat si delimitat legal tocmai ca sa poata beneficia de o taxare preferentiala, fiind pusa intr-un cadru de reguli (numar angajati, cifra de afaceri, domeniu de afaceri). Miscarea actuala este menita sa anuleze o categorie preferentiala, fiind similara in conceptie cu miscarile de trecere a banilor din economia gri in cea alba.

Derulez un pic in timp ca sa imi aduc aminte care a fost ROLUL acestui tip de impozitare. Scopul principal al lui 3% a fost sa elimine birocratia in colectarea actelor pentru anumite tipuri de intreprinderi, ale caror cheltuieli deductibile erau prea mici si nu se dorea incurajarea lor in evaziune fiscala. Acest impozit il suporta orice firma si banii au inceput sa circule normal. Efect direct : au disparut de la coltul strazii cei care vindeau facturi.

Revenirea la colectarea taxelor ”cu mana de fier” s-ar putea petrece in cel mai cooperativ mod daca statul ar pune la dispozitia celor care contribuie, respectiv firmelor, un cadru propice de a face afaceri, si nu un hatis economic dominat de politic. Insa ne-am obisnuit cu masurile tip holdup ale oricarui ministru de finante.

Amenintarea acestei masuri este ca o mare parte din firmele romanesti aflate in statutul de micro sa fie inchise. Se facea aprecierea ca trebuie sa ai tupeu sa mai faci afaceri (mici) in 2010. Insa, precum Internetul, nici afacerile nu sunt facute pentru oricine in zona executiva. Poate asa se va deosebi profesia de om de afaceri de profesia de om de afaceri de ocazie (oportunist).

Si uite numai asa ma apuca o scarba SI mai mare de afacerile cu .ro in coada si imi promit o firma intr-un paradis fiscal care sa faca afaceri in toate tarile lumii, ca EU sa pot zambi in fata oricaror masuri luate cu spatele capului de alesii mult prea iubiti ai poporului roman, frate cu poporul chinez mai mult decat parte in UE.

 Te pot anunta daca apar noi eBooks din seria eQ, rezultate ale studiului de e-commerce in România, cursuri si materiale eLearning

 

Nu îmi plac mesajele de tip SPAM și îți promit că o să păstrez în siguranță adresa ta de email. Nu uita că te poți dezabona în orice moment dorești.

Te-ai abonat cu succes !

Seria "EQ, E-business Quotient,pregatirea inteligenta in afacerile online"

Am lucrat o serie de eBooks si materiale care trateaza aspecte legate de activitatea digitala. Pentru moment este disponibila Eq1 "Continutul Digital" si vor urma Eq2 "Analiza Afacerii Digitale", Eq3 "Marketing Online", Eq4 "Magazinul Online", Eq5 "Servicii pentru online" (in faza de tehnoredactare). 

Iti multumesc ! Urmeaza sa primesti un link de unde sa descarci eBooks