La nivel global veniturile din online sunt impartite aproximativ 50% din search advertising, 24% display advertising, 24% classifieds, 2% newsletter advertising. Cifrele acestea variaza de la an la an si sunt direct supuse inovatiei tehnologice. Insa cel mai important, search advertising-ul atrage cei mai multi bani.

In Romania liderul in motoare de cautare este incontestabil google.ro, aprecierea mea fiind ca ocupa un 95% din piata. In restul de 5% insa au inceput sa isi faca aparitia si motoarele de cautare romanesti.

Primul motor de cautare despre care eu am aflat mai multe amanunte a fost un proiect de diploma numit Zoot.ro (cei care au facut si gluma la vremea respectiva cu viralul Gogule.ro), un proiect care nu a mai continuat din ratiuni algoritmice, Google dezvoltand zonele explorate de ei. Parerea mea e ca este un site in care merita investit.

Si mai nou as putea adauga Scormoneste.roMurfi.ro, Okidoki.ro, Baluba.ro, Zuzuka.ro (acesta chiar astazi a venit un comunicat). Le urez succes si sa inoveze, astfel incat rezultatele sa devina relevante. Recomand tuturor celor care lucreaza la aceste situri sa se puna la curent cu stiinta IR (Information Retrieval) , practic cea care a facut posibila aparitia si licentierea algoritmilor Google.

Mai sunt si motoarele de cautare specializate dintre care notez Redii.ro (turism) – mai mult ideea, ca site nu prea este, si  Kaboo.ro (cumparaturi) – care imi place foarte mult.

 Te pot anunta daca apar noi eBooks din seria eQ, rezultate ale studiului de e-commerce in România, cursuri si materiale eLearning

 

Nu îmi plac mesajele de tip SPAM și îți promit că o să păstrez în siguranță adresa ta de email. Nu uita că te poți dezabona în orice moment dorești.

Te-ai abonat cu succes !

Seria "EQ, E-business Quotient,pregatirea inteligenta in afacerile online"

Am lucrat o serie de eBooks si materiale care trateaza aspecte legate de activitatea digitala. Pentru moment este disponibila Eq1 "Continutul Digital" si vor urma Eq2 "Analiza Afacerii Digitale", Eq3 "Marketing Online", Eq4 "Magazinul Online", Eq5 "Servicii pentru online" (in faza de tehnoredactare). 

Iti multumesc ! Urmeaza sa primesti un link de unde sa descarci eBooks