21 iunie 2018

National Sottish Museum l-am gasit familiar. Atat de cunoscut, incat mi-a luat vreo 5 ore sa imi dau seama ca degaja aceeasi atmosfera ca si preferatul meu de la Paris – muzeul Quai Branly – un muzeu al Geniului Uman si al Universalitatii. NSM este dedicat geniului scotian si gasesti aici obiecte inventate, dezvoltate sau co-create in Scotia. Impresionant este cuvantul potrivit. Probabil ca fiecare natie daca isi face un muzeu al geniului ei poate arata asa, doar ca nu o fac 🙂 La etajul 1 dai de statuia celui care din punctul meu de vedere a dat “start” expansiunii civilizatiei vestice, domnul James Watt, care prezideaza sectiunea de motoare, roboti si masini – cea mai veche locomotiva din lume, un razboi al lui Jaquard, presa ziarului Scot, masini de curse construite la Mitlon Keyenes, etc … chiar si o racheta spatiala.

Centrul vechi si castelul este un amalgam de turisti, artisti de strada, cladiri vechi si obiecte turistice, nu e cel mai simpatic loc, dar merita vazuta aglomeratia umana …. asta daca iti plac oamenii. Umorul scotian este pe baza de urlet, actiune, greseala. Stofele sunt din lana de oaie sau miel. Whisky-ul se bea din cupe de inox. Bisericile sunt …. diferite, sunt o experienta ne-ortodoxa, ne-catolica, ne-orice altceva. Peste tot Fast-Food, dintre care cel mai simpatic este Nando’s, care vinde pui cu peri-peri. Atat de multi pui au vandut incat pe situl lor se lauda ca au a doua colectie de arta sud-africana din lume, o mare parte din ea expusa in restaurante.

Transportul in comun este o placere, autobuze cu doua etaje fiind unul dupa altul. Tramvaiele, un deliciu de asemenea. Masinile personale le vezi parcate insa rareori le vezi in mers. Taxiuri plin, si merg si doua servicii de car-sharing plus Uber. Totul este deschis pana tarziu, magazinele pana la 23.00 si barurile pana la 3.00am. Face parte din stilul de viata scotian sa faci lucruri tarziu. Autobuzele au banda lor separata, se deplaseaza mai repede. Aeroportul este legat prin Skylink100 si costa 4.5 lire traseul. Cel mai bine iti faci un card Ridacard pentru o saptamana si care costa 19 lire, acces complet pe toate mijloacele de transport, inclusiv aeroport – partea proasta e ca magazinul la care il faci este in oras, deci va trebui sa platesti primul traseu.

Am ajuns la Paris (imens aeroportul Charles de Gaulle!!) si am facut bivuac la Elena, care foarte draguta m-a primit si m-a dus a doua zi dimineata catre Porte Maillot de unde sa iau avionul de România. Nu exista transfer de la CDG la Beauvais si faptul ca am facut 20 de minute pana la Aubervilliers si apoi 15 minute pana la Maillot mi-a dat o idee care poate fi verificata printr-un site internet (verificat traficul acestei pagini) care sa se numeasca transfer CDG-Beauvais si care sa propuna un transfer, o noapte de cazare si transfer a doua zi mai departe. Dintre momentele placute ale serii as nota ca am inceput sa citesc romanul Skepsis al lui Stelian Tanase.

S-a incheiat excursia in Scotia, am ramas cu un gust mai degraba placut. Cazarea, cu siguranta data viitoare voi sti unde sa o iau astfel incat sa nu mai coste o avere. Zborul la Edinbourough de la Paris este unul foarte placut si ideea cu parcarea la hotelul Novotel si apoi transfer cu CDGVAL a fost excelenta. Cardurile de calatorie si transportul in comun un punct pozitiv. Excursia poate fi culturala (muzeele sunt gratuite) insa mi-ar face mare placere si o excursie in care sa vizitez barurile ca sa testez toate “Great Beers and Ales” care erau propuse. Mancarea la cel mai fancy restaurant este medie, vremea nu este grozava, asa ca daca nu mergi cu un sentiment pozitiv si o geaca de ploaie nu iese o excursie frumoasa.

Cam atat despre 15 grade si ploaie, maine o noua destinatie de 30 de grade, România, schimb modul nord-vest cu cel sud-est.
(randuri scrise in avionul de la Wizzair, un Airbus care a zburat excelent)

 Te pot anunta daca apar noi eBooks din seria eQ, rezultate ale studiului de e-commerce in România, cursuri si materiale eLearning

 

Nu îmi plac mesajele de tip SPAM și îți promit că o să păstrez în siguranță adresa ta de email. Nu uita că te poți dezabona în orice moment dorești.

Te-ai abonat cu succes !

Seria "EQ, E-business Quotient,pregatirea inteligenta in afacerile online"

Am lucrat o serie de eBooks si materiale care trateaza aspecte legate de activitatea digitala. Pentru moment este disponibila Eq1 "Continutul Digital" si vor urma Eq2 "Analiza Afacerii Digitale", Eq3 "Marketing Online", Eq4 "Magazinul Online", Eq5 "Servicii pentru online" (in faza de tehnoredactare). 

Iti multumesc ! Urmeaza sa primesti un link de unde sa descarci eBooks