Un articol scris de Dan Popa, referitor la situatia creditelor dupa ce titularul moare ma duce cu gandul la un topic care l-am tot propus spre dezbatere in diverse ocazii. Ce se intampla cu siturile (si domeniile) in cazul in care titularul moare ?
In cazul bancilor este simplu : daca cumva ai de gand sa pasesti in lumea dreptilor, creditele tale iti supravietuiesc, isi schimba regimul si banca urmeaza sa le recupereze de la familie.
In cazul domeniilor avem doua situatii
– domeniile .ro luate cu drept de utilizare pe viata, care raman blocate, pana cand cineva reuseste sa trimita la RoTLD o intreaga documentatie sa le repuna in circulatie
– domeniile luate cu plata anuala, unde exista o curatire organica prin neplata, una din cauze fiind si cea de mai sus
A doua problematica revine asupra continutului, bazelor de date, vadului comercial daca este cazul, unde situatia se complica mai mult.
Ideea de dezbatere, discutata si in cadrul APTI, incadrata deocamdata mai mult la segmentul FUN decat la lucruri serioase, s-a soldat cu o pre-concluzie : siturile pot fi lasate mostenire prin testament, o problema destul de spinoasa fiind partea cu user/pass si cine si cum le pazeste si validitatea lor. Un topic nu tocmai comod …
Majoritatea antreprenorilor din web sunt under-40 si pana acum nici unul nu s-a aflat in situatia de mai sus (sau nu stiu eu). Eu in continuare cred ca ar fi util un site-serviciu unde sa merg si sa imi fac testamentul web al siturilor si domeniilor. Si peste ani si ani surpriza, te trezesti cu un user-pass de la un site. Poate oare fi considerata valoare sau o “cocoasa” in plus ?
Si Bogdan a abordat tema asta, e drept ca dintr-un unghi putin diferit (vezi in comentarii solutia lui Cory Doctorow) :
http://legi-internet.ro/blogs/index.php/2009/07/31/contul-de-yahoo-dupa-moarte