Abordarea Tehnică are un si un aspect “moral”. La ce mă refer când spun “
Sănătate“? În primul rând la Capacitatea de Persistență și de Universalitate a informației livrate. O carte bună este bună și după 100 de ani. Un text bine scris nu este corectat zilnic. Un produs propus la vânzare are o înțelegere mai bună dacă este mai bine exprimată destinația și utilizarea sa. Un software bun are licență care să acopere dezvoltarea continuă de noi funcționalități. Un server bun nu poate fi spart. Un CMS bun nu poate avea « gauri ». Un material bun nu este copiat fara referinta. Practic,
aspectul de sănătate este profilactic, este un filtru prin care ne trecem deciziile tehnice. Pentru că legile lui Muphy spun că orice lucru temporar tinde să devină permanent.
Cum analizez Software-urile care o să le folosesc? Majoritatea dintre noi nu suntem specialiști în IT și cu siguranță NU cunoaștem toate ofertele de pe piață. Un prim reflex ar fi să ne întrebăm prietenii, un expert, sau Internetul despre produsul care este cel mai bine să folosim. Criterii de alegere pot fi prețul sau specificatiile, dar pentru a alege bine ar trebui să știm de ce avem nevoie înainte de a căuta. Tehnic, trebuie reallizata o lista cu ce avem de făcut, careia sa ii alaturam Programele. Majoritatea siturilor folosesc text, foto, video. Am Uneltele deja determinate, acum aleg Programele. Cu ce editez, cu ce montez, cu ce public ar fi întrebările de bază.
Securitatea și Stocarea merg mână în mână pentru că reprezintă Depozitul și Paznicul bunurilor noastre informaționale (bytes virtuali în servere). « Depozitul » este un Server Criptat, iar « Paznicul » o protecție care se găsește sub diverse aspecte: routere, firewall, programe antivirus, parole, intraneturi, grupuri de lucru, criptaje, cloud. Încă de la început subiectul este destul de vast ca să ne dea bătăi de cap. Singura soluție este alegerea unor specialiști care se pricep și care să fie DISPONIBILI prin profesionalismul serviciilor și proximitatea suportului.
Acum 15 ani cheia succesului pe Internet era PREZENȚA, trebuia doar să exiști online. Cheltuielile erau enorme pentru Stocare iar Securitatea era mai degrabă o glumă. Trăim vremuri faste în care serverele sunt de dimensiunea unei carti de vizită cu o capacitate de 50G (vezi Scaleway sau Hetzner) iar routerele cloud sunt cât un pachețel de șervețele (vezi Lima). Costurile merg la server spre 3€ pe lună iar pentru propriul sistem cloud 170€ echipamentele. Este un regal în care NU AI CUM să nu îți dorești decat să îți pui conținutul tău online (chiar dacă el nu este neaprat destinat să fie public). Cum aleg cel mai bine? Întreabă un prieten, pentru că tehnologia evoluează atât de rapid încât până scriu aceste rânduri ele vor fi deja perimate.
Ce Sisteme folosesti și cum trebuie să tratezi aspectul tehnic? Sisteme de Distribuție, de Management, de Comunicare, etc. În esență toate sunt Programe sau Aplicații software, disponibile local, pe server, în cloud, pe mobil. După analiza CEDAC ai o imagine mai clara asupra Capacitatii. Dacă la Stocaj/Securitate încă aș mai fi putut dezvolta subiectul, în lumea programelor și aplicațiilor sunt pierdut, pentru ca nevoile pot fi satisfăcute de N soluții. Tehnic, ele trebuie
a)să fie comptabile cu ce am déjà
b)să fie relativ ușor de utilizat și de învățat
c)să nu ceară resurse unice care nu pot fi înlocuite
d)să fie îndeajuns de universale că să le pot înlocui dacă este cazul e)să fie întreținute de firmă care le-a dezvoltat sau implementat.
Un minim set de principii ne va filtra alegerile. Soluția cea mai bună este ORICE soluție care o poti folosi.
Deciziile pe care le luăm din punct de vedere tehnic ne vor urmări pe termen mediu. Un Sistem implementat are o durabilitate mai mare de 3 ani. Securitatea ai dori să o faci o data pentru totodeauna daca este posibil. Software și Stocaj poți să cumperi oricând, însă e recomandat sa nu ne schimbăm obiceiurile des, poate o dată pe an. Dacă nu ne pricepem, avem unde și pe cine să întrebăm. În orice limbă există documentație și în toate creierele există discernământ, cel puțin ăsta e pariul meu visavis de antreprenori.