Scurta recenzie a cartii Principiul Micului Pinguin
Nu suferim de dificultati de adaptare, ci de supra-adaptare, care a devenit o STRATEGIE psihologica foarte raspandita in societatile moderne. Ideea este de a multiplica incercarile de adaptare fara pauza, in speranta ca intr-o zi vom gasi pacea, zi care de fapt nu vine niciodata. Astfel actionam impotriva propriei naturi creand dezechilibru, care putin cate putin pe parcurusul unei vieti o face sa devina infernala, si se manifesta clinic prin simptome diverse, pierderea sensului, demotivare, anxietate, fobii, etc.
Gestalt-terapia, inventata de Fritz Perls, pune totul pe seama adaptarii rolurilor contemporane pe care fiecare le joaca in detrimentul constiintei creatoare si a posibilitatilor de actualizare a sinelui. Comportamentul este petrificat, previzibil si se pierde capacitatea de a infrunta lumea liber si armat cu propriile resurse. Condamnati de la inceput de a aborda evenimentele de aceeasi maniera. “Societatile noastre democratice nu faciliteaza viziunea clara, dau impresia ca credem ceea ce credem nu din cauza ca e adevarat ci ca pentru ca asta trebuie sa credem”.
Cel mai greu este ca in caz de esec se culpabilizeaza. Societatea noastra moderna are o viziune foarte mecanista a oamenilor, se bazeaza mult pe medicamentatie la “piesele de schimb”. Sondajul in care oamenii spun lucrurile care ar trebui sa fie blocatorii fericirii: probleme de sanatate, lipsa de timp, lipsa de bani. Lipsa de timp nu ne mira datorita vitezei lucrurilor, a banilor este clara pentru ca suntem angajati in cheltuieli mult mai mari decat avem nevoie a caror scop este de a semana cu vecinii, de a imita oamenii bogati sau de a procura compensatii derizorii de fericire pe principiul ca viata e un fir de ata.
A se adapta inseamna a tine cont de parametrii prezenti in mediul in care traiti pentru a obtine maximul de raspuns pentru satisfacerea nevoilor proprii. Te adaptezi la partenerul de viata, la copii, la guvern, la meteo, la orice. Orice adaptare inseamna gasirea punctului de mijloc, care este dat de sensul proportiilor. O nevoie este ceva ce noi socotim ca fiind VITAL, care ne pune in dezechilibru daca o nu o satisfacem. Sistemul nostru mental creeaza reprezentatii si anima universul inconjurator pentru aceste nevoi, dar este deseori contaminat din extern. Un exemplu superb cu cireasa de pe tort, de care nu avem nevoie, dar care apare in toate reclamele. Condundam deseori NEVOIA cu DORINTA, in detrimentul nostru. Consecinta – dam o energie nebuna in a obtine lucruri care nu au nimic in comun cu nevoile noastre profunde.
De unde vin presiunile externe care toate “va vor binele”? Cultura de origine a familiei, epoca,, locul de nastere, grupurile de care tinem, la ce ne uitam la TV, ce citim, proiectiile din copilarie, politica, religia,
Durerea ocupa un loc ales in conditia umana, ne informeaza de nevoi care le-am ignorat multa vreme sau care reprezinta amenintari masive. Societatea moderna ne invata ca Durerea trebuie reprimata si ca nu trebuie sa toleram nici un inconfort in viata noastra care are ca scop confortul. Daca te arzi si te doare, tragi mana, te protejezi fizic. Daca nu esti bine intr-o relatie e din cauza ca nu vei fi bine nici in viitor. Se sufera la greu de SECURITOZA, convingere psihologica care considera nebunie parasirea unei slujbe permanente cu pensie asigurata si asigurari de sanatate bune. Folosind aceasta tehnica de manipulare a sigurantei, oricine va poate face crede orice, de la partenerul de viata, familia sau chiar natiunile, politicienii, institutiile.
A avea nevoie, a vrea, a trebui si a alege – cele 4 stadii intre care ar trebui sa invatam sa distingem cand vorbim de orice nevoie (fizica, afectiva, motivationala, psihologica, spirituala, intelectuala, financiara, sexuala, interpersonala, sociala, etc). Prima este functionala, a doua aspirationala, a patra este rationala. A treia – cea cu trebuie – este cea mai toxica pentru ca se expune unui tert, o instanta exterioara care decreteaza ce trebuie – familie, religie, bunul simt, parinti, patroni, autori, etc, cineva care stie mai bine ce e just, corect, rezonabil sau bun pentru tine. Daca nu aveti puterea sa distingeti intre acestea inseamna ca sunteti deconectat de viata dvs emotionala, de intuitii si nevoi. Cat mai multi “trebuie” in viata noastra sunt direct proportionali cu riscul de a fi manipulati usor.
Nu trebuie sa ne indepartam de nevoile noastre profunde. Un exemplu extrem cu un tata care calatoreste cu fiica sa pe un vapor, fetita cade in apa, tatal nu stie prea bine sa inoate. Gestul sau este de a se arunca instantaneu in apa pentru a incerca salvarea ei, fara nici o ezitare sau incoerenta, desi exterior nu are prea multa logica. Pentru el a devenit nevoia numarul 1, in constiinta lui face un gest echilibrat si sanatos, nimeni nu poate sa il convinga de contrariu. In momentul in care exista cea mai mica indoiala in ce facem putem fi foarte usor deturnati de mediul extern.
Indepartarea de sine si segmentarea: Factori: Constrangerile morale, reguli lingvistice, moravurile despre ce ar trebui sa crezi ale epocii, tarii codurile culturale, vestimentatia, mancarea autorizata, greutatea dupa canoanele de frumusete, aparenta si stilul de a te purta in anume situatii, statutul social, ideile zilei, atitudinea societatii, registrul sentimentelor, locurile frecventate, asteptarile legate de varsta, salariul care va da rangul, rolurile care le jucati ca tata, sot, cetatean, alegator, consumator, profesia, religia, nevoia de a avea, educatia primita, prietenii si anturajul, performanta si productivitatea proprie, legile si interdictiile, obligatiile care le aveti, mesajele subliminale care vin din toate partile.
Ideal ar fi ca acestea sa nu schimbe (major) cine sunteti, parerile, sentimentele, ideile si idealurile, corpul, integritatea.
Esti un parinte care crede ca trebuie sa isi intareasca copilul pentru ca va trai intr-un mediu hyperconcurential feroce peste 20 de ani si pentru asta il antrenezi competitiv si feroce? Mda … Spiritul olimpic frumos de odinioara a sfarsit si el in lupte purtate de echipe si steroizi, o lupta pentru vitrina publicitatii internationale. Medalia de aur primeste covor rosu, jurnalist si oferte de a juca in clipuri, iar ceilalti concurenti nici macar aplauze. Mai tare, regulile jocului au fost sparte de medaliile de aur multimilionare care au dereglat orice regula de acces egal in joc. Ideea este ca creierul trebuie deprogramat de “mitul excelentei sau nimic”.
Rezistenta la schimbare este vazuta prost in zilele noastre. Schimbare = sanse mai bune de a obtine succesul imediat, rar vedem si consecintele, in special faptul ca putem cu greu mentine cadenta schimbarii.
Pentru a crea o piata trebuie sa inventam o problema si apoi sa ii gasim solutia (Scott Adams, Dilbert). Este baza punerii in misacare a produselor noi. Sunteti obosit? Nu-i nimic, imediat vine vacanta la mare! Credeti ca aveti prea multe kilograme? Nu-i nimic avem ceva in care nu trebuie sa faceti nimic si slabiti. Patternul este : Cu cat vi se vinde mai mult, cu atat veti cumpara mai mult, cu atat va veti indatora mai mult, cu atat veti munci mai mult, cu atat veti fi obligati sa taceti si sa acceptati tot ce vi se propune. Exista o legatura directa intre consumerism si acceptare. O consecinta a Razboiului Economic in a carui desfasurare ne aflam.
Pistele pe unde se strecoara (usor) manipularea:
- Supraadaptarea are un prim efect scaderea Concentrarii , distragerea usoara si lipsa de focalizare. Toate acestea duc la o petrurbare emotionala care te fac mai vulnerabil la manipulare.
- Sedentarismul, pentru ca timpul mental acordat muncii primeaza timpului pentru sine, este o chestiune de prezervare a energiei. Sedentari din cauza ca sunt epuizati.
- Imaginea – supradimensionarea importantei a “ceea ce vreau sa par” , animarea anturajului de proiectie, beneficiari productorii de accesorii.
- Perfectionismul – cursa in care ne ocupam in mod exageram de detalii secundare, neimportante, care duc la pierderea sensului
- Culpabilizarea – un domeniu in care oamenii sunt experti, intotdeauna exista diktate apropo de ce ar trebui sa faca ceilalti; Remediu – cultivati compasiunea fata de voi insine.
- Dependenta – afectiva, de jocuri, de alcool, tigari, sexuala, etc.
- Narcisim – triumful ego-ului, umflarea sa peste masura
- Individualismul – cu cat veti discuta mai putin cu vecinii, cu atat nu va veti imprumuta sculele si fiecare si le va cumpara pe “ale lui”; Izolarea ca si consumator este urmata de izolarea ca si fiinta umana.
- Showuri televizate si mass-media – distragerea atentiei si incoerenta informatiei, care nu dau o viziune de ansamblu clara si structurata. Aceasta lipsa de incoerenta – comportament, sentimente, valori, discurs, gandire – provoaca disonanta cognitiva si este calea sigura de indepartare de valorile proprii.
- Insecuritatea – pericolele lumii inconjuratoare cunoscute 24/24 va pot face sa acceptati cu usurinta nu conteaza ce, in principal consimtirea restictiilor de libertate pana la nivelul in care deveniti usor de condus.
- Insatisfactia cronica – cand se confunda nevoia cu dorinta si cand isi fac locul mici insatisfactii, frustrari, contrarii, anxietati, care nu se satisfac niciodata.
- Utilitarismul modern – clasificarea oamenilor in “cei de care am nevoie” si “cei la care tin”, iar prima categorie se trateaza ca niste bunuri si nu ca persoane
- Fericirea PIB-ului – epoca in care suntem fericiti daca PIB-ul a crescut si invers, tare nefericiti, tine de satisfactia colectiva, de noul “homo economicus” care nu are viata emotionala si care face referire la explicatii externe ale fericirii pentru a determina nivelul ei.
- Suprainformatia paralizanta – prea multa informatie ! Consecinta devenit cinic si dezabuzat. Previzibil datorita tehnologiilor actuale, nu ne mai pasa de ce este manga noi, ci de ce este dincolo, unde nu putem vedea, auzi, intelege. Omul cavernelor era mult mai puternic pentru ca domina mediul inconjurator.
- Pierderea din vedere a naturii profunde de Om –
- Timpul deformat – Ce paradox ca am cumparat atat de multe masini care castiga timp (masini de spalat, uscat, udat, auto, telefoane) si ne plangem ca nu avem timp
- Legea lui mai Mult – intotdeauna se poate mai luxos, mai mare, mai frunmos, mai puternic, mai rapid, mai usor de folosit, mai adorabil, mai bronzat, etc …;Este o lista INFINITA de superlative care ne impiedica sa ne bucuram de ce avem. Rezultatul sunt prejudecati facile si disparitia compasiunii umane din cauza acestor evaluari de “niciodata destul” , inversul lui mai mult
REMEDII
- Reintoarcerea la sine – Ganditi fiecare miscare
- A fi, A avea, A face, A parea – Aceasta este ordinea fireasca in care ne prezentam si nu invers
- Nu confundati esentialul cu secundarul – faceti doar ce este importantei
- Unitate , nu individualism – solidaritatea este greu de invins
- Acceptarea caracterului imperfect si al autenticitatii
- Refuzati Sofismele, aceste clisee pentru evidente indiscutabile
- Refuzati Prejudecatile pentru ca va tin in ignoranta si va amplifica frustrarile
- Redefinirea prioritatilor pe principiul Esential, Important, Urgent , a nu se mai confunda aceste etichete
- Nu deveniti scalvul unui singur obiectiv
- Nu renuntati
- Fiti fideli voua insiva (propusa gestalt-terapia, un concept interesant)
- Luati timp pentru a evalua contextul si circumstantele
- Feriti-va de efectul de masa
- Faceti din viata voastra o aventura