Little Boy era un pinguin care traia foarte linistit si bucuros pe banchiza sa pana intr-o buna zi cand a intalnit-o pe morsa Big Mouth, care i-a promis minunatiile lumii si i-a spus ca poate sa le aiba doar daca are bani. Asa incepe o parabola similara cu povestea pescarului mexican care traia linistit alaturi de familia sa pana l-a intalnit pe lupul de pe WallStreet care l-a invatat cum sa faca afaceri ca sa fie fericit. O poveste despre capcanele lumii moderne si despre lucrurile care le facem automat pentru ca CREDEM ca sunt importante. Denis Doucet, autorul, este psiholog, si cartea este bazata si pe suma experientelor vazute la el in cabinet, ceea ce o face mai credibila.
Suferim de incapacitatea de a ne adapta lumii inconjuratoare? Intrebarea centrala a cartii este intoarsa pe toate fetele si concluzia este ca de fapt nefericirea este produsa de faptul ca suntem supra-adaptati lumii in care traim. Pierdem prea mult timp in a ajusta lucrurile care ne inconjoara, iar aceasta resursa nu ne mai ajunge si pentru a actiona in a schimba ceea ce este cu adevarat important. Scopul cartii este sa invatam sa “dam drumul” la ceea ce nu este important si sa obtinem vitalitate din indeplinirea satisfactiilor profunde.
Well, usor de zis, greu de facut. Am retinut conceptele cartii intr-o mini-lista prezentata aici. Cel mai important este CUM ajungem in situatia asta. In mare datorita plecarii urechilor si a mintii la o pseudo-logica alambicata dar seducatoare, plina de sofisme, o manipulare emotionala care are tactici foarte rafinate. (Oare de ce in ziua de astazi toate reclamele la toate produsele sunt emotionale?). In primul rand ti se prezinta o evidenta “adevarata” in care trebuie sa crezi, dupa care ti se livreaza o fraza universala in care culpabilizezi. Constructia este o fraza “injectata in sinele interlocutorului”, care sa il faca sa creada ca este propriul discurs, care contine o fraza repetata in societate, un percept, o idee, un punct de vedere al epocii, urmata inevitabil de implacabilitatea inexecutiei. Exemplu – Daca nu imi iei inelul ala care este la moda inseamna ca nu ma iubesti. Well …
Toate organismele care traiesc caracteristici de mediu inverse naturii lor vor disparea progresiv, pentru ca nevoile lor nu gasesc un raspuns indeajuns de puternic ca sa asigure dezvoltarea lor deplina. Aceeasi lege in biologie spune ca organul care isi pierde functia dispare. Toata trama noastra de supra-adaptare se manifesta in:
– simptome sau stari de rau progresive
– eforturi depuse peste masura
– mediu advers in mare parte
– depasirea naturii organismului implicat (mai sus, mai departe, mai puternic, mai mare, etc)
A fi, A avea, A face, A parea. Aceasta este ordinea fireasca cand cunosti pe cineva sau te prezinti. Ordinea in care noi livram si ni se livreaza informatia este inversa. Intai vedem pe FB ce pare fiecare, apoi aflam ce face (deseori egal cu ce munceste), ce are ca sa poata fi. Si cand ajungem acolo spunem “este de fapt un tip super” (sau nu) , lucru care l-am aflat (si noi si el) in 20 de ani.
O lectura usoara, venita de la un specialist clinician.
Afli ca tot ce crezi ca este complicat in jurul nostru are de fapt o explicatie simpla.
Trackbacks/Pingbacks