Intrebarile puse de Dorin, Alex si Viorel in cadrul votezi.ro
1. Tu mai votezi ?
2. De ce ?
3. Ce mai astepti de la clasa politica ?
Votezi de la 18 ani si sa zicem ca o faci pana pe la 70, ca apoi te plictisesti. Asta inseamna ca votezi de 13-14 ori . Sa ratezi un vot rezulta un minim 7% deja … Evenimentul este unul deosebit, pentru ca asa am invatat, o data la 4 ani avem impresia ca suntem liberi si ca putem schimba lumea. Dupa care vin alesii nostri, in marea lor majoritate incompetenti. Si timp de 4 ani povestim de cat de bine ar fi fost daca faceam altfel … Anul acesta o sa merg, ca si in ceilalti ani, sa imi exprim dreptul de vot in Romania, marele avantaj care ma deosebeste de cetateanul francez sau german, care nu pot sa aleaga pentru tara cu .ro in coada.
Entuziast nu sunt, ca am avut (ne)placerea sa cunosc personal oameni din fiecare parte politica si stiu ce le poate pielea. Daca faci comparatie intre lupi, evident unul PARE mai putin rau. Depinde cat e de aproape de mancare (traducere 1990-2008 sub forma de Dolari/Euro). Asa ca nu imi fac iluzii, ci doar o sa incerc sa fiu mai obiectiv in ce priveste activitatea mea de zi cu zi. Evaluez candidatii politici ca si creditele de la doua banci, sau doua produse de telefonie, timp in care ei joaca reclama in care fac diferenta intre un detergent obisnuit si … ei.
De ce mai merg la vot ? Ca nu voi inceta sa cred in mecanismele in care cel mai bun castiga. Si cand va fi cazul sa fac aceasta alegere la un moment dat pe bune, as vrea sa nu imi fi pierdut deja antrenamentul si entuziasmul. Votez acum pentru ca vreau sa votez si in viitor. Nu vreau sa imi creez reflexul ca votul nu e bun de nimic.
Asteptarile mele de la clasa politica sunt numeroase. Daca gandesc ca omul de afaceri din mine, as inchide o firma care consuma resurse si nu produce nimic. Luna de luna platesc mecanismele de stat care imi ofera retur zero, ba mai mult, sunt gata sa ma penalizeze la fiecare pas. Astept din partea politicienilor sa inteleaga ca nu suntem tabere adverse si ca este vorba de parteneriat cu mediul de afaceri si nu e vorba doar de smecherii si combinatii, cu principalul scop sa nu te prinda cetateanul cand furi din buzunarul lui. Plecand de aici … as vrea sistemul sa se schimbe : ori noi sa cerem mai multa socoteala, ori ei sa fie responsabili. Grele alternative nu ?
Inchei cu cuvintele unchiului meu care locuieste acum in Franta, cand se gandeste la Romania : „cel mai mare dar care il are omul este puterea de a alege”. El a ales ca nu ii place in Romania. Eu aleg sa votez si ca nu imi place in Romania.
o sa dau linkul mai departe, respctiv opinia ta despre a vota in Romania. Mi se pare cel mai reusit post pe care l am citit aici. Felicitari. Indeamna la responsabilitate civica si sublineaza perfect motivul pentru care nu trebuie sa uitam: nu vrem sa emigram cu totzii. Shtiu oamnei care ishi iubesc tzara si spera in mai bine de fiecare data si vor sa traiasaca aici, si voteaza de fiecare data cu increderea ca sunt mai aproape de ideal. Mecansimul functioneaza: unii din clasa politica nu se vor schimba niciodata dar electoratul a fost educat , dupa atatea dezamagiri, sa fie mai cu discernamant. The old will vanish someday iar Tinerele talente din politica nu mai pot aplica scheme smechere cu usurintza. Sunt din ce in ce mai obligatzi sa si faca ceva. Asta e sperantza noastra. Si totusi sa nu uitam depre Clasa politica: vorba-i fiecare popor are conducatorul care l merita, care ii reprezinta mentalul colectiv. Lucrez cu societatea civila si ma izbesc de niste mentalitati si oameni care imi amintesc de asta in fiecare zi. Procentul celor luminati este redus, dar ca ei mai si incearca sa faca ceva imi da sperantza. Cand om fi 50% 1 lumintazi , vom avea o tzara/ conducatori mai buna/buni. Deci sa lucram pentru asta. 🙂
1. nu
2. nu am pe cine
3. nimic, am dezamagiri mai importante de atat 🙂 – 95% din politicieni – niste deobitoci cu iq-ul unei gaini (de stat 🙂 ) si profesionalism (wtf?) nici macar pe masura iq-ului – cu restul de 5% nu pot completa lista – deci statistic irelevant
4. as alege totusi sa pot schimba oamenii 😉 decat sa sper intr-o clasa politica diametral opusa actualei – si asta doar intr-o luna
Americanii stiu de ce voteaza. Sau cu cine! Noi ?
Americanii stiu cum sa isi atraga lumea sa voteze. Noi ?
Check out the video, umbla de prin vara online.
“Tara in care traim nu are o clasa politica, inca.”
Asta e o afirmatie pe care daca mi-o puneam pe un tricou in ’90 puteam purta tricoul si acum (daca imi mai venea bine 🙂 )
eu cred ca ar trebui ca pe buletinele de vot sa avem si varianta “nu sunt de acord cu niciunul dintre candidati”. atunci ar veni mai multi romani la vot.
@ Daniel : mergi sau nu la vot ? Cat despre tricou … si eu visez sa il mai imbrac pe ala din 90.
@ iris : varianta civila “nu sunt de acord cu candidatii”, sau “nu vreau sa votez” nu se poate pune in practica ca se va gasi cineva care va avea un semn similar cu varianta aceasta castigatoare si va incerca sa fraudeze. Votati langa unde scrie ca nu vreti sa votati !