Scriu acest post pentru ca am primit intrebari pe tema, si mi-am propus sa explic de ce e bine sa vii la Arena Ursilor (sau la alte concursuri antreprenoriale de acest gen). Multi se gandesc ca fac participarea aceasta pentru bani, pentru investitii, ceea ce in mare este corect ca si finalitate, insa experienta Arenei inglobeaza mai multe aspecte pozitive, iar EXPERIENTA este de neuitat, fiind cea care va modela spiritul antreprenorial pe viitor, si nu obtinerea sau nu a finantarii.
1 / Programul de Mentorship. Este de departe cel mai mare ATU al Arenei, unde in decursul a 2-3 ore primesti suport si ghidare reala de la oameni cu multa experienta. Unii s-au retras din concurs dupa aceasta etapa ca si-au dat seama ca ideea era departe de a fi finalizata. Altii si-au schimbat pitch-ul pentru ca si-au dat seama ca aveau nevoie de altceva. Concluzia este ca este un concetrat de experienta si expertiza care iti va schimba proiectul (in mod pozitiv).
2 / Exercitiul Planului de Afaceri . 99% din noi avem idei insa doar 5% le si transpunem pe hartie la modul general sau intr-un mic plan de afaceri. Provocarea de a scrie in sfarsit ideile este destul de mare, inclusiv pentru cei experimentati. Traim in viteza si deseori uitam ca lucrurile se fac incet si cu migala. Lucrurile bune. Este o experienta care va preschimba ! (Am observat la antreprenori o dorinta foarte mare sa sara peste acest pas si noi spunem nu, trebuie facut.)
3 / Pitching-ul. Sau exercitiul “Vanzarii din lift”. Aveti 3 minute sa convingeti pe cei din fata voastra ca ideea merita. Si inca 5 in care sa raspundeti intrebarilor lor. Aceste minute sunt o vesnicie la inceput si la final s-ar putea transforma in ore in care mai aveti ceva de spus. De departe cea mai electrizanta si mind-changing experienta din Arena. Descoperiti cat de mare este provocarea sa condensati TOT in cateva minute.
4 / Finantarea. Aici lucrurile stau in mana voastra, voi faceti oferta de afaceri. Nu vrea nimeni sa ia, sa va ia, sa dea, sa dreaga. Ursii sunt atenti la propunerile de afaceri pe care VOI le faceti. Cu cat acestea sunt mai bune, cu atat au sansa mai mare sa se transforme in negocieri in urma concursului si de ce nu, sa ajunga exemple celebre ca si T-Jobs.
5 / Procesul continuu. Dosarele cu idei pentru investit in ele nu se opresc aici. Sunt alti investitiori din Romania care se alimenteaza de aici. Se traduc cele bune si sunt stabilite deja primele legaturi cu Danemarca si Franta unde proiectele bune vor fi recomandate. Urmeaza si alte tari. Drept urmare este un proces continuu la care voi va raliati cu proiectul, si nu este un eveniment-punct dupa care totul se termina. Din experienta noastra, unele idei au nevoie de pana la 10 ani ca sa ajunga la destinatie. Important e sa nu le abandonati !
Daca doriti sa vedeti modul in care au fost prezentate proiectele anul trecut, fisiere, exceluri, cashflowuri, astept un email la claudiu@underclick.ro .
Si de asemenea pot face un mic istoric din proiectele care s-au desfasurat anul trecut :
Sorin Iatan/Dunda Park: Desi Sorin a sustinut foarte bine proiectul, se pare ca inca nu e timpul lui, mai ales dupa experientele anterioare negative cu proiecte de parcuri de distractii
Noli Serban/VideoGuide: Au urmat cateva discutii cu Neogen pentru acest proiect insa nefinalizate
Marius Pop/Copywrite: Nu s-a concretizat nimic in Arena insa beneficiile ulterioare au fost mari pentru Marius
Mihai Gheorghe/BlackPremium : Nu a generat foarte mult interes, dar si zona de gaming e foarte aglomerata
Calin Stefanescu/TJobs : Au inceput negocierile cu Venture Connect, s-a finalizat dupa 8 luni cu o investitie de 470.000 Euro
Gabi Pioaru/DigitalVillage : A fost aprobat proiectul pilot si o finantare de 10.000 Euro pe proiect
George Mailat/MyCow : De departe a luat premiul audientei insa nu a gasit inca investitori
Claudiu Revnic/Comics2.0 : Un proiect care cateva saptamani mai tarziu avea sa fie lansat de Marvel Comics
Adi Stan/ShopsBook : Un proiect foarte bun care din pacate s-a bazat pe un feature de la FaceBook care a fost schimbat
Cristina Andriescu/Hobby : Unul din proiectele foarte bune dar care inca nu are “masa” in Romania