Via Codrut, o poveste (inca neverificata dar plina de antique … )
Peste 50-60 de ani sunt curios ce povesti o sa fie despre webul romanesc, si cine a inventat ce.
Una dintre cele mai cunoscute preparate culinare românesti – mititeii – au fost inventați la sfârsitul secolului al XIX-lea de Iordache Ionescu, proprietarul restaurantului supranumit “La o idee”, care se afla pe strada Covaci. Numele le-a fost dat de ziaristul, pamfletarul si umoristul N.T. Orăsanu, care a compus lista de bucate într-un mod original, pâinea numind-o “o abodanță”, gheața – “cremă de Siberia”, scobitoarea – “o baionetă”, țuica – “o idee”. Cârnații mici au fost numiți “mititei”, atunci când, fiindcă se terminaseră mațele pentru cârnați, Ionescu a folosit doar carnea amestecată cu bicarbonat de sodiu, făcând cârnați mai mici si fără înveliș. Acestia au fost un succes!
Ma bucur ca am gasit blog-ul dumneavoastra si asta pentru ca, din articolul publicat mai sus, imi dau seama ca sunteti un traditionalist in ceea ce priveste preparatele culinare romanesti.
Am si eu un site ( foarte nou ) – http://www.chefbuzu.com – in care am inceput sa public, pe langa retete traditionale romanesti ( bunicul meu a fost maistrul bucatar RACHITEANU DIONISIE si a lucrat la Curtea Regala, la Maresalul Antonescu, precum si la renumite restaurante sau ambasade din tara sau din strainatate ) , anumite articole ( pe blog ) in incercarea de a determina cat mai multi romani sa isi indrepte privirea catre preparatele culinare traditionale romanesti, dar si catre traditiile autohtone.
Am senzatia ca toata lumea se da in vant doar dupa mancarurile chinezesti, mexicane sau….eu stiu…indiene, uitand cat de vasta si de bogata este arta culinara romaneasca, cat de multe si profunde sunt traditiile noastre stramosesti.
NE PIERDEM IDENTITATEA !!!!
Articolul dumneavoastra este foarte interesant. Eu nu cunoasteam aceasta poveste !
Am sa va mai vizitez blog-ul !
Va astept si pe site-ul meu : http://www.chefbuzu.com
Poate impreuna cu dumneavoastra si cu alte persoane, vom crea un grup care sa promovam ROMANISMUL !
Dumnezeu sa ne-ajute !
@ Adrian – Da, imi plac mancarurile romanesti, dar in egala masura si cele exotice. Revenind la arta culinara romaneasca, felicitari pentru website si chiar am luat o reteta de la tine sa vad daca imi iese.