…si nu cum ti-o arata altii. Realitatea noastra e mai buna decat realitatea lor. 

Vineri, inainte de weekend, dupa ce m-am vazut cu baietii la Open Coffee Lyon, ma intorc acasa si dau de postul prietenului meu Mugur care s-a decis ca e timpul pentru o schimbare in viata lui. Asa ca am decis sa imi acord cateva minute de reflectie, mai ales la indecizia lui de a alege California sau Congo, presupun ca o decizie in care PIB-ul nu conteaza foarte mult 🙂

In 1974, un german pe numele lui Arno (Peters) refacea harta lumii dupa proportionalitatea teritoriilor, considerand ca ar trebui sa avem si o viziune de aceasta natura asupra tarilor. Toata lumea cunoaste harta lumii fie sub forma de glob pamantesc, fie desfasurarea acestuia sub o forma de “lupa”, harta cu care fiecare european este obisnuit inca din scoala (sau Google Map).

Insa o intrebare valida se pune ” esti sigur ca asa este ?”. Te-ai gandit vreodata ca Africa este cel mai mare continent de pe pamant sau ti-ai inchipuit vreodata adevaratele dimesiuni ale Braziliei, sau civilizatiei care o numim “occidentala” ? Este China chiar ata de supra-populata fiind de 3 ori mai mare ca si Europa care are 700 milioane locuitori ? Intrebarile pot continua …

Mai mult, in caz ca nu v-ati pus problema cum arata hartile in China, sau daca ar trebui sa refacem harta lumii de fiecare data dupa alte criterii (vezi linkuri mai jos).

Prima concluzie este ca fiecare isi construieste lumea asa cum o doreste. Momentul in care vezi ca datele care au fost introduse in sistemul tau de multe ori difera de realitate, iti arata ca e timpul sa tragi o gura de aer in piept si sa te intrebi daca e bine ceea ce faci, daca te reprezinta, daca iti face placere, daca nu ar fi bine sa faci altceva. Inainte sa vezi prea tarziu diversele variante de harti care le ai in viata, e bine sa faci un mic efort sa le cauti.

Oricum nu poti trai multumit doar cu un sistem de valori care apartine altora, indiferent ca vine sub forma de “asa este/asa se face/nu se cuvinte altfel” (dogmatic-rural-slav-conservator) sau sub forma de “you can do it/you can achieve it” (idealistic-urban-amercian-liberal). Ia putin timp ca sa acordezi muzical sufletul tau cu vibratia lumii, insa in momentul care reusesti, toate constrangerile lumii bazate pe unitati de schimb (bani in speta societatii actuale) devin relative, unitatea suprema devenind timpul tau si utilitatea lui marginala masurata in placerea de a dispune de el in mod placut.

Concluzia : Mugur, indiferent cum vei continua, ai devenit bogat prin faptul ca vrei sa vinzi, nu conteaza daca si la ce pret o vei face. Intrebarea este pentru fiecare: TU cum vezi lumea ? Filmul si hartile !

 

Update here

vezi alte harti care au schimbat lumea ; vezi hartile lumii dupa cum sunt distribuite resursele. 

 Te pot anunta daca apar noi eBooks din seria eQ, rezultate ale studiului de e-commerce in România, cursuri si materiale eLearning

 

Nu îmi plac mesajele de tip SPAM și îți promit că o să păstrez în siguranță adresa ta de email. Nu uita că te poți dezabona în orice moment dorești.

Te-ai abonat cu succes !

Seria "EQ, E-business Quotient,pregatirea inteligenta in afacerile online"

Am lucrat o serie de eBooks si materiale care trateaza aspecte legate de activitatea digitala. Pentru moment este disponibila Eq1 "Continutul Digital" si vor urma Eq2 "Analiza Afacerii Digitale", Eq3 "Marketing Online", Eq4 "Magazinul Online", Eq5 "Servicii pentru online" (in faza de tehnoredactare). 

Iti multumesc ! Urmeaza sa primesti un link de unde sa descarci eBooks