10 lucruri esentiale care trebuie sa le aveti in vedere daca planuiti un startup in Franta. Daca va obisnuiti cu ele, putem trece la nivelul 2, acela cu “de unde bani” sau “daca merita piata”. Aspectele culturale si sociale insa se dovedesc a fi mai puternice decat banii sau eficienta.
1. Limba. Este un aspect foarte important. Nu din cauza ca francezii nu ar vorbi engleza (chiar daca pentru romani are un accent amuzant), insa negocierile le veti purta in franceza si apreciaza foarte mult daca le vorbiti limba.
2. Cultura de afaceri. Atentie mare, cultura de afaceri franceza nu este construita pe modelul anglo-saxon, cu care sunteti obisnuiti in Romania. Exista alte proceduri si exista mult protocol.
3. Rabdarea. Deriva din modul de a face afaceri francez. Testul rabdarii este similar culturii japoneze de afaceri, daca iti pierzi cumpatul, pierzi. Durata medie de inchidere a unei intelegeri este de 1 an.
4. Voluntariatul. Inainte de a face orice, trebuie sa probezi ca poti sa faci. Nu ezitati sa faceti voluntariat mult, sau sa aratati ca sunteti foarte voluntari.
5. Schimbul fizic. Francezii sunt foarte sociali si prima reactie conteaza intotdeauna. Cultura presupune atingeri fizice, cu care trebuie sa va obisnuiti, altfel nu va veti integra social, ceea ce duce la esecul afacerilor.
6. Respectarea ierarhiei. Prtocolul impune sa nu vorbesti peste celalalt, sa asculti, sa respecti ce spune seful. Este o reminescenta a organizarii sistemului civil de peste 200 de ani, insa se respecta.
7. Comunitatea. Este probabil cel mai important aspect, asociativitatea spune ca niciodata sa nu planuiesti o afacere singur, ci sa implici cat mai multa lume. Daca este si in folosul comunitatii, atunci este castigatoare.
8. Abordarea banilor nu trebuie facuta niciodata de dragul lor, ci trebuie sa le gasesti o utilitate. Este important sa stii de ce iti doresti sa faci bani si care este rezultatul final al imbogatirii tale.
9. Locurile de munca. Cel mai important e sa creezi locuri de munca si nu sa faci profit. Daca afacerea ta vizeaza eficienta si milioane de Euro prin procese automatizate, poti sa eviti Franta ca si startup.
10. Relaxarea. Poate cel mai greu e sa te relaxezi cand startup-ul presupune tensiune multa. Dar daca nu reusesti sa o faci, vei avea mai multe frustrari decat beneficii. Trebuie invatata “l’attitude Zen”.
Pentru detaliere si studii de caz, cu cifre si cazuri concrete, va astept la Brasov.
In cazul in care aveti startups si vreti sa le incubati in Franta, pe noi ne gasiti la Lyon.
Nu mi-am propus sa fac o recenzare a startup-urilor romanesti in Franta, ci mai degraba o clasificare a modului in care acestea interactioneaza cu Franta, tips and tricks la ce sa ne asteptam.
Voi dezbate pe larg subiectului in cadrul Brasov Internet Festival , la Internet Express, sub forma de seminar, si in cadrul OBF ca si prezentare de conferinta.