Trebuie sa marturisesc ca in momentul in care am pornit acest proiect cu citirea articolelor pe pe blogul SNEC – Studiul National de Comert Electronic nu am crezut ca va fi ceva complicat, dar am constatat ca vocea mea nu este de radio si e departe de a fi una care suna asa cum o aud eu. Cu ajutorul nepretuit al lui Sasha Negara de la Kult Studio am reusit sa pun la punct un procedeu, amator sa zicem; daca aveti nevoie de studio profesionist si sunteti la Bucuresti poate mai bine vorbiti direct cu el, eu nu am avut acest lux fiind “overseas”. Materialele finale pot fi ascultate pe Soundcloud.

Cum sa fac o inregistrare (destul de) buna audio in 10 pasi ?

  1. Ma bag intr-o camera inchisa sa inregistrez materialul. Iau un scaun care nu scartzaie 🙂 . De preferinta camera sa fie cu rigips pentru ca peretii absorb mai bine sunetul. Daca camera este mare, te pozitionezi in colt. Daca este foarte mare si are ecou, iei o soseta si o folosesti de amortizor, vorbesti cu ea pe gura (suna aiurea, dar e de efect).
  2. Eu inregistrez pe telefonul mobil , pe smartphone Samsung G2, pentru ca are microfonul mult mai adaptat pentru vocea umana, apoi transmit inregistrarea pe computer. Incerc sa ma incadrez cu textul in 4-5 minute, chiar daca nu il citesc pe tot. Nu de alta dar valorile de atentie sunt la Video 60 secunde si la Audio 300 secunde.
  3. Lectura – o sa te prinzi dupa cateva texte ca nu e deloc funny sa citesti doar ce scrie. Vocea trebuie sa fie ca si cum spui povesti de copii, teleenciclopedia. Boldurile sa le apesi verbal si italicele sa le spui mai moale. Sa faci punctuatii, opriri … Asculta 2-3 povesti inainte sa intri in “studio”.
  4. Niciodata nu te opri sau sa reinregistrezi, ca pierzi ritmul. Important e te antrenezi sa iti iasa din prima. Daca mai gresesti pe ici pe colo, nu te chinui, oricum o sa fie asucltat de niste oameni, care inteleg ca esti tot un om. Deci no stress.
  5. Ce se poate intampla – la lectura sa descoperi ca textul nu e bine scris. Adica e inteligibil in scris, insa nu in exprimare. Asa ca vei corecta si textul. De aceea e bine sa citesti cu voce tare textul inainte sa il inregistrezi.
  6. Fisierul audio 3GP (la mine asa scoate mobilul) il decomprim cu Adobe Audition si il fac WAV
  7. Fisierul WAV il prelucrez in Audacity si fac urmatoarele operatiuni (care le gasiti mai jos). Apoi ii pun muzica de fundal de la Hibou (File / Import Audio) care o duc la -27 decibeli in Audacity si ii pun un efect de Effects / Fade IN
  8. Export tot proiectul, salvez un nou Wav
  9. Wav-ul se preia in Monkey’s Audio si se comprima
  10. Sunetul rezultat se incarca in Soundcloud, se bifeaza ca este downloadabil, se ataseaza o imagine standard , se pune text explicativ.

READY 2 GO !

Operatiuni Audacity

 

– Effect / Noise Romval / Get Noise
– Effect / Noise Removal / Remove Noise
– Effect /Normalize
– Effect / Equalisation / Treble Boost
– Effect / Equalisation / Bass Boost
– Effect /Normalize
– Hard Limiter -4
– Effect /Normalize

 

soundcloud3

 Te pot anunta daca apar noi eBooks din seria eQ, rezultate ale studiului de e-commerce in România, cursuri si materiale eLearning

 

Nu îmi plac mesajele de tip SPAM și îți promit că o să păstrez în siguranță adresa ta de email. Nu uita că te poți dezabona în orice moment dorești.

Te-ai abonat cu succes !

Seria "EQ, E-business Quotient,pregatirea inteligenta in afacerile online"

Am lucrat o serie de eBooks si materiale care trateaza aspecte legate de activitatea digitala. Pentru moment este disponibila Eq1 "Continutul Digital" si vor urma Eq2 "Analiza Afacerii Digitale", Eq3 "Marketing Online", Eq4 "Magazinul Online", Eq5 "Servicii pentru online" (in faza de tehnoredactare). 

Iti multumesc ! Urmeaza sa primesti un link de unde sa descarci eBooks